De voorbije maanden was het nogal stil bij de VVDO. Ik vroeg me af wat we op de algemene vergadering te horen zouden krijgen.  Altijd even joviaal, introduceerde Geert de agendapunten. Het zou Korzybski niet zijn of de goedlachse Erwin paste dit prompt weer aan door onvoorziene omstandigheden. Oplossingsgericht als ze zijn, is flexibiliteit en creativiteit hun tweede natuur. Oh ja, dit voelde heel vertrouwd en fijn!

We werden getrakteerd op de voornaamste kernpunten uit enkele eindwerken. Peter Lefever beet de spits af:

Creatief Oplossingsgericht Denken en Werken, Peter Lefevere
Ter voorbereiding op een introductie rond het oplossingsgericht werken binnen een HBO5- opleiding Orthopedagogie, heb ik een basispakket geschreven waarin ik stel dat, wanneer we oplossingsgericht willen werken, we vooral zo moeten denken. Het gaat hier om ‘voor- denken’, een voorbode op het nadenken rond de cases die zich aandienen in het werkveld. Denken over wat problemen nu precies zouden kunnen zijn? Hoe het komt dat de veerkracht van mensen zo verschillend is? Hoe het komt dat we in onze moderne tijd ons steeds minder bewust zijn van het belang van de zintuigelijke waarneming en beleving? In mijn werk probeer ik hieraan wat rechtlijnigheid te brengen met filosofie, Boeddhisme, NLP en creativiteit als trefwoorden.

Peter nam ons aan de hand van een verrassend blootgevend verhaal onmiddellijk mee naar  zingevende diepte (of was het diepgaande zingeving?). Wat bepaalt of iemand zijn situatie als een probleem of een beperking ervaart? Hoe kan moeilijkheid ook tot mogelijkheid leiden? Hoe kom je tot aanvaarding van leed? Hoe ontdek je de individuele realiteit van je gesprekspartner? Hoe kan je die helpen relativeren? Over durven niet te weten en naar het zintuiglijk waarneembare te polsen. De introductie maakte mij alvast nieuwsgierig om zijn eindwerk over deze moedige vragen door te nemen!

quotefancy-223371-3840x21601

Het volgende onderwerp sloot naadloos aan bij Peters interesse. Alsof de kosmos, het lot, de goddelijke voorzienigheid, of was het puur een tijdsgeestfenomeen, de aandacht naar zich toe wou halen.

Spiritualiteit what’s in the name?, Vincent Duyck
Het is een containerbegrip dat spreekt over tal van mogelijke levensbeschouwelijke tradities en achtergronden. Kunnen we met of vanuit de spiritualiteit van onze cliënten ook aan de slag binnen de oplossingsgerichte therapie?
We gaan na in welke mate we de flowchart kunnen hanteren binnen een spreken rond spiritualiteit. We verkennen hoe we de spiritualiteit van onze cliënt kunnen aanspreken als een ressource en een tool tot meer keuzevrijheid. Tenslotte omschrijven we, vanuit een concrete toepassing op de christelijke traditie, hoe we groeien tot een ‘open verhaal’. Een verhaal waarin therapie en spiritualiteit elkaar verrijken, waarin ze samen peilen naar een bron van hoop en vertrouwen.

Met deze intro slaagt Vincent erin heel beknopt de essentie weer te geven van zijn presentatie. Zijn pertinente vragen verrijken de oplossingsgerichte kijk op een nauwelijks besproken domein.  Een onderwerp dat misschien wat stiefmoederlijk behandeld wordt. Nochtans is er een grote honger naar invulling en antwoorden op de spirituele beleving bij heel wat mensen. Vincent verraste mij bovendien met zijn pleidooi om ook aandacht te hebben voor het lichaam. Het lichaam wordt vaak genegeerd of negatief gezien in de Westerse beleving. Mede geïnspireerd door Myriam Lefevere de Ten hove en Milton Erickson, hecht Vincent bijzondere waarde aan verwoording om ruimte te scheppen en nieuwe, open verhalen te scheppen. Hierbij de link naar zijn presentatie, lezing en volledig eindwerk.

Mijn dag kon alvast niet meer stuk. Deze twee mannen hadden voor mij zonet het toepassingsgebied van het oplossingsgericht werken opmerkelijk verruimt. Een verwachting die eigenlijk vooral voorbehouden was voor het onderwerp van Steven Carron. Jammer genoeg kon hij door ziekte niet aanwezig zijn. Bij deze wakker ik graag ook even jouw nieuwsgierigheid aan:

Effectieve styling & therapie, Steven Carron
Mijn voorstelling gaat over de vergelijking van styling en oplossingsgerichte therapie.
Zelf werk ik in bijberoep als stylist en in een hoofdberoep als therapeut in een psychiatrisch centrum. Ik wou de twee werelden van therapie en styling met elkaar vermengen. Mijn eindwerk gaat daar ook over.
In het ziekenhuis heb ik ook gedurende een proefperiode aan patiënten styling aangeboden, wat een positief effect had op hun welzijn. Heel veel kernaspecten van de theorie zoals we die leerden aan het Korzybski Instituut zijn basisvoorwaarden om een effectieve styling te doen.

Maar niet getreurd want Adina leert ons iets heel kostbaars.

Op zoek naar diamanten – Oplossingsgerichte arbeidsbegeleiding bij het OCMW, Adina Caramalau
‘Op zoek naar diamanten’ is een metafoor voor de kracht van het oplossingsgericht werken, namelijk de oriëntatie op resources. De rode draad van dit eindwerk is hierin te vinden: altijd en overal zoeken naar krachtbronnen. Drie begrippen vond ik bijzonder nuttig om de oriëntatie op resources te ontwikkelen: not-knowing, tijd en flowchart. De meerwaarde hiervan licht ik toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. ‘Op zoek naar diamanten’ onthult tegelijkertijd ook mijn persoonlijk verhaal als hulpverlener – oplossingsgericht werken is mijn antidotum voor burn-out.

Laat mij eerlijk zijn, OCMW-klanten roepen bij mij de associatie op van stagnerende verhalen. Uitgeput van allerhande pogingen die er tenslotte toe geleid hebben om het lot maar in handen te leggen van derden. Mensen die moedeloos zijn, uitgeprobeerd. Adina ontkrachtte mijn onwetendheid op overtuigende wijze. Ze schetste een beeld van mensen met een werkelijke hulpvraag. Meer dan dat: mensen met vergeten en onderbelichte mogelijkheden. Haar demonstratie van een casusverslag, was voor mij, in al zijn eenvoud, bijzonder inspirerend. Het wakkerde mijn sympathie aan. De hulpverlener in mij werd wakker geschud.

Adina vindt ook inspiratie bij Dr. Plamen Panayatov. Deze Bulgaarse psychiater durft straffe uitspraken te doen. Om één quote over te nemen: “Not knowing is not a stance the therapy takes. It is the only possible way to be in the therapeutic situation.  “ Adina gaat op haar beurt een stukje verder. Ze heeft meer voeling met Krachtgerichte Nieuwsgierigheid, dan met de vage term ‘not knowing’. Hierbij haar op-zoek-naar-diamanten-presentatie.

Ik ben haar dan ook erg dankbaar voor het bereidwillig delen van haar visies en methode. Hier vind je de presentatie voor de vergadering en het casusverslag. En aangezien Dr.Plamen een uniek personage lijkt te zijn, geef ik graag ook deze linken mee:

http://en.solutions-centre-rousse-bulgaria.org/

http://en.solutions-centre-rousse-bulgaria.org/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=45

je vindt er tussen heel wat interessants ook nog een boekje dat je mag downloaden en waar je een donatie op kan doen : Simple therapy (op congressen ligt het in boekvormpje)

http://en.solutions-centre-rousse-bulgaria.org/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=42 .

En als je dacht dat wat nog komen zou maar een flauw afkooksel zou zijn na al dit lekkers, dan heb je nog niet gehoor van Zorgbureau Talent en restaurant TALENTINO !

Opgeleid aan het Korzybksi Instituut en werkelijk gepassioneerd bracht Marc Huijnen (of was het Marco Keulen – Geert zei dat ze te vereenzelvigen zijn) een bijzondere eloquent verhaal. Met een enorm positiviteit, gedrevenheid, passie, overtuiging, bescheidenheid en teamspirit werd ons het oplossingsgerichte parcours en het ontstaan van Zorgbureau Talent en Talentino uit de doeken gedaan. Mocht je in de illusie verkeren dat leven met een cognitieve beperking en daarbovenop een psychiatrische problematiek zeer beperkend is, dan zal je na het ontdekken van de talenten, de diamanten zien schitteren zoals nooit tevoren!

Talent werd slechts  10 jaar geleden van scratch opgestart voor een doelgroep die vaak uit de boot viel.  Inspelend op de vraag en de noden van hun kinderen en jongeren groeide het uit tot een divers aanbod van vrijetijdsactiviteit en zelfs werkgelegenheid. Dank je wel beste Marc en Marco om het oplossingsgericht werken zo creatief en uitgebreid op de menukaart te plaatsen. Jullie bereikten intussen honderden jongeren en hun gezinnen en krikten hun eigenwaarde en toekomstperspectieven aanzienlijk op!

marco

Na dit heerlijk oplossingsgerichte bad, voelden we ons weer energetisch opgeladen om het VVDO-verhaal verder te zetten.  Want dit is waar we voor staan: elkaar voeden met succesverhalen, nieuwe toepassingen delen en verspreiden, ons informeren over het bestaand netwerk en dit blijven uitbouwen.  De warme oproep om het bestuur van de VVDO wat extra zuurstof te bezorgen bleef niet onbeantwoord vanuit de zaal. Maar ook jij, beste lezer, bent meer dan welkom om je steun te betuigen. Als je nog geen lid bent, nodig ik je hierbij uit om daar verandering te brengen. Als je nuttige informatie voor ons hebt om te verspreiden, of graag een boek aanbeveelt, of ons op de hoogte wilt brengen van een project dat de nodige aandacht verdient, of … dan kijken we ernaar uit om van jou te horen. We zijn een klein team van vrijwilligers en verwelkomen alle hulp. Vele handen maken het werk licht.  We zullen in de komende weken het bestuur van de VVDO opnieuw samenstellen. Neem dus gauw contact op!

En als afsluiter : hierbij de gediplomeerden van 2016! Gefeliciteerd!

groepsfoto

Met dank aan Nicole Schoofs voor de fotografie!

Voor het VVDO, Agnes Boedt

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s