Beste collega-psycholoog,

tijd is schaars en ondertussen worden we overspoeld met allerhande artikels, berichten en petities over de erkenning van de psychotherapie. Al gauw besluiten we dat het ons eigenlijk niet echt aanbelangt aangezien wij, psychologen, eindelijk ‘erkenning’ genieten. Wat de psychotherapie betreft, zal het voor ons wel geen probleem zijn en dus wordt het hele debat wat een ver van mijn bed-schow.

Ik zou je willen toelichten waarom ik geloof dat het jou wel aanbelangt. Waarom het niet enkel een zaak is van mensen die in een precaire professionele context werken maar een zaak is van de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.  Het is namelijk niet uit loyaliteit naar mijn collega’s dat ik, samen met andere psychologen, ijver voor een grote diversiteit aan psychotherapeuten. Hier zijn een aantal reflecties die mij waarschuwen om nadien niet te moeten zeggen ‘Ich habe es nicht gewüsst.’

Als we therapeutisch vastzitten, zijn we dankbaar om de intervisie- en supervisiemogelijkheden. Als we naar een congres gaan, zijn we blij voor de herbronning maar werkelijk enthousiast als we ons geïnspireerd voelden door nieuwe inzichten en projecten. Als we kijken naar hoe onze discipline, maar ook andere wetenschappelijke domeinen, vooruitgang boekte en innoverend was, moeten we vaststellen dat het bijzonder vaak een ‘zonderling’ met een iet wat andere achtergrond die nieuwe pistes introduceerde. Het was de maatschappelijk werkster Virginia Satir die grondlegger was van de systeemtherapie. Het was de bibliothecaris en communicatiewetenschapper Jay Haely die de korte therapie  samen met de antropoloog Gregory Bateson levensadem inblies.  Tenzij je gelooft dat we reeds alles weten wat er te weten valt in ons vak, kunnen we nog heel wat leren van anderen. Anderen die misschien een master in biologie, criminologie, filosofie of zelfs informatica volgden. (Vooral als je E-health de norm wilt maken).  Anderen die misschien eerder opteerden voor een praktische opleiding. Misschien laat je je hulpbehoevende ouder liever in de handen van een verpleegster met wat inzicht in de menselijke psyche en met een therapeutische aanpak. Misschien verwijs je je cliënt liever naar die VDAB-medewerker die zich MOCHT bijscholen.

Quotes About Innovation. QuotesGram

Mijn punt is: ZORG wordt geboden door een boel hulpverleners en we zijn allen gebaat bij een samenwerking, zowel hulpverleners als cliënten. Of je nu een ras of een diploma als superieur beschouwt, wat je ontgaat is de rijkdom die diversiteit biedt. De arrogante en onrechtvaardige hiërarchie dient zelfs niet de elite. Want we weten dat overlevers beter inteelt vermijden. Het zijn degene die zich het beste aanpassen die er het sterkste uitkomen. Degene die mee zijn met het laatste nieuwe. Niet enkel in het eigen laboratorium met gecontroleerde condities.

Systemisch geïnspireerd, vind ik het interessant om een stapje terug te zetten en te observeren naar wat er zich tegelijkertijd op maatschappelijk vlak afspeelt. Terwijl Obama-aanhangers pleiten voor empathie, tolerantie, diversiteit, brede zorg, vrede, stabiliteit waarschuwen Trump-aanhangers voor het verlies van economische welvaart en corruptiegevaar. Dit is de tijdsgeest waarin we leven. Steeds meer is er vraag naar muren, grenzen, verhoogde controle en toezicht, heerst een groot wantrouwen en willen we vooral onze eigen portemonnee veilig stellen. Desnoods ten koste van onze idealen, die we gauw als onrealistisch afdoen.

Resource: http://www.rugusavay.com/gregory-bateson-quotes/

Ik vraag u: hoe konden de vrouwen ooit stemrecht krijgen, als er geen mannen waren die mee ijverden voor hun plaats? Hoe konden de arbeiders vakbonden oprichten zonder mensen zoals Priester Daens? Hoe konden de slaven zich ‘bevrijden’ zonder blanke meesters die hen hun vrijheid teruggaven?  Momenteel deelt een minderheid de lakens uit omdat we te weinig van ons laten horen. Wij, psychologen beschikken over stemrecht. Laat je stem horen. Sluit je aan bij een beroepsvereniging die jouw visie vertegenwoordigt. De tijd dringt. Onderneem nu actie. Voor een grote diversiteit in de geestelijke gezondheidszorg. Voor een geestelijke gezondheidszorg die met rasse schreden innovatief vooruitgang boekt. Voor een gezondheidszorg die verbindend, veerkrachtig en talentrijk de medemens helpt.

Quotes | Inspiring Quotes by Women

Bij de VVDO geloven we dat één ieder die zich geroepen voelt de medemens ter hulp te schieten en een degelijke psychotherapie-opleiding gevolgd heeft, de samenleving werkelijk dient. En we kunnen alle goede hulp gebruiken. Dat zeggen de cijfers toch…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s