Vanavond woonde ik een info-avond bij die de BVGRS organiseerde om een woordje toe te lichten over het dossier ‘erkenning van de psychotherapie’. Een goed gevulde aula met zowel leden als niet-leden luisterde geboeid naar een mooi verzorgde, duidelijke presentatie die het Bestuur bracht. (De presentatie zal nog op de site gezet worden)

Gilbert Lemmens lichtte toe hoe historisch en juridisch de psychotherapie tot een specialisatie van beoefenaars van gezondheidsberoepen verworden is. Hoe we toch niet zouden willen dat een aantal mensen zich zorgen moeten maken om den brode, omdat de wetgeving zich begint uit te spreken over een domein waar vroeger carte blanche heerste. Hoe daaruit de noodzaak ontstond om de psychotherapie-beoefenaars te verenigen. Eerst met een visie/missietekst opgesteld door de Vlaamse Koepel van Psychotherapeuten.

Recenter werd de Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk Onderbouwde  Psychotherapie (BWP)opgericht. Laat ons zeggen dat de vier grote stromingen zich daarin verenigd hebben (systeem, gedrag, psychodynamische en client-centered).  De BVGRS is de grootste vereniging binnen deze beroepsvereniging. Zij staan erop om vooral een wetenschappelijke vereniging te zijn, eerder dan een vakbond. Maar hoe zeggen ze dat ook al weer: nood breekt wet?

Wat mij opviel, was dat angst de grootste drijfveer van de BVGRS was om hier werk van te maken. Onze buurlanden zijn blijkbaar niet zo lovend voor het werk van systeemtherapeuten. Ook in België, zouden ze, hoewel erg talrijk, uit de boot kunnen vallen. Die angst raakt blijkbaar de hele sector: wat als we geen erkenning krijgen? Psychotherapeuten krijgen volgens de wetteksten geen erkenning, men spreekt hooguit over een ‘machtiging’ om aan psychotherapie te doen.En kijk eens hoe machteloos men zich plots voelt, als iemand boven je hoofd, beslist of je al dan niet gemachtigd bent…

Mijn hart maakte wat vreugdesprongetjes toen ik hier en daar een subtiel pleidooi opving om te blijven ijveren voor een wet die voldoende ruimte biedt aan innovatie en diversiteit. De schrapping van de opsomming van vier stromingen in de wet, vond Gilbert Lemmens al bij al een goede zaak, want wie weet wat de toekomst nog kan brengen? Bij de BWP hamert men evenzeer op het belang van interdisciplinaire samenwerking, werd ik gerustgesteld. We leven in een tijden van enorme diversiteit, waarin we heel circulair moeten denken, ons constant aanpassen, bruggen bouwen i.p.v. muren optrekken. (Waar hebben we dat nog gehoord?)

Joeri Vilas Arras vertelde over zijn professionele loopbaan én over zijn plaats binnen het bestuur van de BVGRS om te benadrukken dat ook bachelors en niet-WUG’ers vertegenwoordigd zijn. Dat was een welgekomen intermezzo. Ik was blijkbaar niet de enige die zich afvroeg hoelang de BWP de volledige achterban zou blijven vertegenwoordigen. Ze hebben met 4 verenigingen tussen oktober en januari hard gewerkt om overeen te komen en  om zich kandidaat te stellen om in de federale raad te zetelen. Het was duidelijk dat deze vertegenwoordiging zo belangrijk was, dat er verdeeldheid geweest was over wat men daar dan voor over moest hebben. Ze zijn het erover eens geraakt dat het één voor allen, allen voor één moest worden.

Wie zijn nu die leden van de BWP? Wel, alle leden van de VVGT, BVGRS, VVPT,VVCEPC zijn automatisch lid van de BWP. Maar individuen kunnen ook rechtstreeks hun lidmaatschap aanvragen. Zij zijn dan wel toegetreden leden met iets minder stemrecht van de rechtsgeldige leden (via de verenigingen), noch kunnen deze in het bestuur zetelen maar in principe kan iedereen zich kandidaat stellen als je aan bepaalde criteria voldoet. De procedure is nog niet bekend en de website staat ook nog niet op poten, dus we houden jullie op de hoogte van die evolutie en mogelijkheden.

Echt enthousiast werd ik toen uit de zaal kritische vragen kwamen die bezorgdheid uitten naar de cliënten, de evolutie van de geestelijke gezondheidszorg, kwaliteitsgarantie, verruiming i.p.v. verenging. Toen Prof. Gerrit Loots sprak, wou ik dat ik het had opgenomen. Ik herinner me nog dat hij pleitte voor een psychotherapie als een attitude die humanistisch, sociaal verbindend, filosofisch en ook wel een stukje maar niet helemaal medisch, is … We moeten de psychotherapie herzien. Hij sprak toen over het Kollectief Zonder Dwang en verwees naar een opiniestuk in De Morgen over een vereiste mentaliteitswijziging op beleidsniveau, maar evengoed in de opleiding van toekomstige hulpverleners, in de organisatie van psychiatrische zorg en in de zorg-omkadering (inclusief infrastructuur en architectuur).

Op een heel oplossingsgerichte manier, vertrekt het Kollectief zonder Dwang van initiatieven die aantonen dat het ook anders kan. Op 4 mei wordt een studiedag hieromtrent georganiseerd. Zodra meer info beschikbaar is, zullen we die ook delen.

En toen was ik zo hoopvol en blij omringd te zijn door mensen wiens energie weer ging stromen toen we het hadden over helpen, ondersteunen, progressie, groeien,….Ik kon het niet laten om even het woord te vragen.  Als ik gelijkgezinden tegenkom, neemt mijn enthousiasme een loopje met mij. Dan zie ik onmiddellijk kansen om elkaar te steunen en aan te moedigen om vooral verder te blijven ijveren voor deze gemeenschappelijke doelen. Zeker wanneer de buitenwereld tegenwind biedt of de omzetting van de woorden in daden achterwege dreigt te geraken, verwelkom ik een bondgenoot die ons bij de les houdt. Dus ik trad even uit mijn anonieme cocoon en zocht verbinding tussen beide beroepsverenigingen. Enigszins verrast, werd ik verzocht om na de vergadering nader kennis te maken. Dit korte kennismakingsgesprek was hopelijk een eerste stap naar toenadering, overleg en samenwerking.

Als je het mij vraagt, zou het wel eens een erg fijne samenwerking kunnen worden tussen de BWP en de VVDO in de Federale Raad, zeker als het betreft de erkenningsdossiers van heel specifiek bachelors, WUG’ers en niet-WUG’ers!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s