Maandagochtend, 10uur, tijd nemen om deze blog te schrijven over de ledendag van vorige zaterdag. Hoewel ik gewoonlijk dadelijk aan de slag ga om de ideeën zo vers mogelijk uit mijn geheugen te putten, heb ik het nu uitgesteld. Dat komt deels ook door het programma van de dag.  Want als er iets is, dat we in deze tijden best wel vaker mogen toepassen is tijd maken voor zelfzorg en in verbinding gaan met dierbaren. Het uitstel biedt mij bovendien ook de mogelijkheid een zich subtiel aftekenende, rode lijn te ontwaren.  Net zoals op het EBTA-congres van 2016 in Brugge, kriebelt het om oude wijsheden terug onder het stof te halen: mens sana in corpore sano. Eens zien wat de oplossingsgerichte dimensie hiervan wordt. Laat mij nu nog even terugblikken op deze dag!

Eerst en vooral herinnerde Myriam, onze voortreffelijke voorzitster, vvdo-7421ons aan het doel van Korzybski om een oorlog-vermijdende taal te gebruiken. Onze taal bepaalt immers ons denken en voelen.  Misschien ook mede hierdoor merken we op hoe het oplossingsgerichte gedachtegoed steeds meer samenwerking leidt.  Zo is er de erkenning van de BVGRS die de supervisorenopleiding organiseert vanuit de samenwerking met het Korzybski-instituut en IPRR (Dank je wel, Geert Lefevere voor deze inspanningen!) én tegelijk ook met de officiële vermelding van onze beroepsvereniging bij de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/psychotherapeutische-richtingen).

Na 30 jaar diploma-uitreikingen en 5 jaar Alfreds, wordt steeds duidelijker hoe talrijk en geëngageerd de OG-gemeenschap in Vlaanderen intussen is. Telkens opnieuw verrassen de nieuwe initiatieven ons qua inventiviteit en creativiteit. Wie nieuwsgierig is wat anderen doen kan al eens een kijkje nemen op de website van VVDO: bij werkwijze, projecten  (https://www.vvdo.be/projecten). Ook jouw projecten kunnen er nog bij !

Naar jaarlijkse traditie wachtten we ongeduldig op de voorstelling van de eindwerken.  Anneke Van Hoecke beet de spits af en belichtte het belang van Zelfzorg voor therapeuten en hulpverleners.  Zelfzorg zou, net als tandenpoetsen, bij elke therapeut een dagelijkse gewoonte moeten zijn. De nodige zelfzorg aan de dag leggen betekent dat je de nodige hulpbronnen blijft benutten om de therapeut te zijn die je wil zijn. Geïnspireerd door H. Delucci’s werkschema van veiligheid, biedt ze enkele tools aan om jezelf voldoende te herbronnen. Je ziet, ik ben al goed begonnen met haar raad op te volgen door niet overhaast dit verslag uit te schrijven.

Met het nodige enthousiasme getuigde Hetty Cornelisvvdo-7442.jpg over het proces dat voorafging aan de ontwikkeling van het OPK-model : het concept dat kiezen mogelijk maakt. Ontdekken, Praten, Kiezen helpt mensen op ervaringsgerichte wijze te ondervinden waar ze wel of niet voor willen kiezen. Of hoe voelen een plaats krijgt in een proces dat vaak mentaal gemaakt wordt. Hetty helpt mensen met een verstandelijke beperking om de job te vinden die bij hen past en werkt ook als gezinscoach en bij ‘Vraagkracht’: pedagogische thuishulp en training op maat in Zeeuws-Vlaanderen.

Kindercoach Danielle Teheux verraste ons met de creativiteit die ze in haar ‘bloei & groei ouderschap’s-project laat zien. vvdo-7471Met haar zelf ontwikkelde pictogrammen biedt ze visuele hulp om gevoelens kenbaar te maken voor mensen die hun emoties niet altijd goed kunnen verwoorden.  Met de bloeimodule vertaalt ze zorg naar de wensen van de ouders en gezinnen waar ze mee in gesprek gaat. Haar eigen wens is (vastlopende) ouders te helpen in hun krachten komen. Het leuke aan de formule is de speelsheid en het respect voor de individuele beleving en ritme van elke gezinslid. Ben je nieuwsgierig naar de tools die ze hiervoor ontwikkelde, surf dan zeker eens naar haar site en webshop. Danielle geeft ook workshops in de regio Lanaken.

And last but not least kwam Katrien Smeets IMG_8085.JPGinspirerend uit de hoek met een presentatie over hoe je oplossingsgericht te werk kunt gaan in dader-hulpverlening, binnen een duidelijk omlijnd, herstelgericht kader (lees herstel naar slachtoffers).  Dankzij haar oplossingsgerichte aanpassingen aan het programma, ziet ze bovendien hoe haar doelgroep ook stappen naar innerlijk herstel begint te zetten.

Toeval of niet, ook Veerle De Waele en Marjan Gryson van vzw Touché  waren aanwezig en stelden hun boek ‘Positief agressief‘ voor.  Onze wereld kan best wat meer veerkracht gebruiken. Daarvoor zijn creativiteit, keuzevrijheid, coping én vuistkracht nodig. Agressie fascineert. Tegelijk vinden we agressief gedrag verwerpelijk. Maar bestraffing werpt weinig vruchten af. Positief agressief biedt een inspirerend alternatief. Het vertrekt vanuit de idee dat agressie een kracht is, die alleen schadelijk wordt bij een gebrek aan keuzes. Wie zijn of haar waaier aan keuzes uitbreidt, kan agressie tot een positieve kracht ombuigen.

Nathalie Taelman stelde haar boek voor: Vlinders in je hoofd. Gedachten, overtuigingen, de touwtjes van het leven terug in eigen handen nemen. Stilstaan bij je eigen persoonlijkheid en die van anderen. Het leven kan ook wat lichter. En oplossingsgerichter ;-).

En Anneleen De Lille schreef ‘Denk gezond, (di)eet gezond‘. over duurzame verandering door kleine stappen in grootse doelstellingen. Stap voor stap naar een gezonde levensstijl die je volhoudt.

Velen verdienden hun diploma dit jaar. De foto’s van de diploma-uitreiking zijn op vraag beschikbaar bij het secretariaat (info@vvdo.be).vvdo-7530.jpg

De middagpauze gaf ons de gelegenheid te n(i)et-werken, aan zelfzorg te doen en de voorraad literatuur op het nachttafeltje aan te vullen. Mét bijpassende zak van vzwtouché (http://vzwtouche.be/steun-ons/koop-een-van-onze-exclusieve-producten/).

’s Namiddags was het de beurt aan Dirk Quaegebeur, Myriam Le Fevere en Christel Smedts om ons in te leiden in het onderwerp ‘Hoe spreek je een arts aan?’   Een goed geapprecieerde workshop over efficiënt kennismaken, doorverwijzen en communiceren met artsen.  Jammer genoeg heb ik die zelf niet kunnen meegenieten, aangezien ik in de andere zaal Dario Zicari assisteerde bij de interactieve workshop ‘Wat is goede zorg’? We werken momenteel aan een visietekst over dit onderwerp. Wordt uiteraard vervolgd. Mochten er Korzybski studenten zijn die zin hebben om mee te denken rond één van die thema’s, en dat verder uit te werken tot een eindwerk, neem gerust contact op met info@vvdo.be.

Het is wel duidelijk dat de toepasbaarheid van het oplossingsgerichte heel ruim is. Wat al die doelgroepen uiteindelijk gemeen hebben, is de behoefte om gehoord te worden, een begeleiding op vraag én maat te krijgen, een aanpak die hen vertrouwen en hoop (terug-)schenkt. Deze rode draad is de essentie van ons werk als zorgverstrekkers. Het verenigt ons en versterkt ons. Meerdere malen hadden we het over samenwerking, holistische benadering van lichaam en geest en zorg.

Na al het denkwerk, was het tijd om het harde werk van zeer geëngageerde mensen te erkennen en waarderen.  Uit 5 nominaties werd Ilfaro verkozen om de Alfred 2017 IMG_8100.JPGin de wacht te slepen. Ilfaro stelt zich als doel de wijsheid, kennis en veerkracht van mensen, teams en organisaties tot leven te brengen en te versterken door middel van kwaliteitsvolle interacties. Al 10 jaar verspreid het oplossingsgericht werken zich over Vlaanderen dankzij de vele trainingen aan profit en non-profit organisaties. Geen bloemen dit jaar, wel onder het motto: ‘ga en vermenigvuldig u’ nam Liselotte Baeijaert in naam van Ilfaro een zeer originele lekkere eend in ontvangst.

Hartelijk dank voor jullie vuur en onbaatzuchtige inzet.

Volgend jaar, op zaterdag 27 januari gaan we opnieuw voor een verfrissend verrassende netwerkdag. Noteer het alvast in je agenda, wij zullen er weer bij zijn !

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s